Nyelvi menedzselés

Kedves Látogatóink!
Új címmel, szerkezetileg is megújulva működtetjük tovább Nyelvi szolgáltatások rovatunkat. A nyelvi menedzselés kifejezést az újabb nemzetközi nyelvészeti szakirodalom nyomán használjuk, mégpedig azért, mert ez a megnevezés pontosabban tükrözi tevékenységünket. A Gramma Nyelvi Iroda létrehozását részben éppen az a cél motiválta, hogy intézményesített segítséget nyújtsunk a szlovákiai magyar beszélőközösség tagjainak a felmerülő nyelvi problémák megoldásában. Ennek egyik fontos eszköze nyelvi közönségszolgálatunk: a Gramma Nyelvi Iroda magánszemélyek és közületek számára nyelvi tanácsadást nyújt, vállalja rövidebb közérdekű szövegek fordítását, nyelvi lektorálását. Kéréseikkel, kérdéseikkel felkereshetnek személyesen dunaszerdahelyi irodánkban (Bacsák utca 13, a Csemadok épülete), levélben (postacímünk: Gramma Nyelvi Iroda, Bacsákova ul. 240/13, P.O.Box 16, 929 01 Dunajská Streda) vagy e-mailben (címünk: gramma@real-net.sk). Közönségszolgálatunk szerdánként 9-13 óra között a 031/550-42-62-es telefonszámon érhető el.
Kérdések és válaszok
Ügyfélszolgálatunkhoz számos helyesírási, fordítási, nyelvhasználati kérdés érkezik. Ezek közül tesszük közzé közérdeklődésre számot tartó kérdéseket és a rájuk adott válaszainkat.

… Tovább >>>

Kodifikáció
… Tovább >>>
I. Alkalmazott Nyelvészeti Műhelytalálkozó
Vitaindító szövegek … Tovább >>>
Közigazgatás
         A Gramma Nyelvi Iroda 2002 folyamán szemináriumot szervezett az önkormányzati és közigazgatási dolgozók számára. Ennek kapcsán számos önkormányzati hivataltól kértünk és kaptunk olyan szövegeket és formanyomtatványokat, melyek magyar változatának elkészítését az érintett hivatalok igényelték. Az alábbiakban ezeket közöljük. Az anyagot folyamatosan bővítjük, jelenleg a települési önkormányzatokról szóló törvényen (zákon o obecnom zriadení), valamint egyéb szövegeken dolgozunk. … Tovább >>>
Nyelvi tanácsadó
Misad Katalin: Hogyan mondjuk?
Szabómihály Gizella: Nyelvi

… Tovább >>>

A lap tetejére